Prava oprema za delo s težkim tovorom

Katero opremo bomo izbrali za delo s težkim tovorom? Enostavnega odgovora ni, saj je praktično vsak opravek pri takšnem delu zelo specifičen in zahteva prilagojeno rešitev. Pomembno pa je, da vedno izberemo pravo opremo – ne sklepamo kompromisov in ne iščemo bližnjic, saj s tem ogrožamo varnost pri delu, seveda pa tudi končni uspeh.

To pa ne pomeni, da je treba brezglavo zapravljati ali izbirati le opremo z najboljšo zmogljivostjo in nosilnostjo. Čisto možno je na primer, da bo za fiksiranje tovora zadostoval že čisto vsakdanji povezovalni trak. Ta je vsestransko uporaben in lahko opravi mnoge naloge pri delu s težkim tovorom. Čeprav povezovalni trak v osnovi ni namenjen dvigovanju ali prestavljanju tovora, lahko najdemo tudi takšne izdelke – to so dvižni trakovi, ki imajo podobne prednosti, a so zmogljivejši s svojo nosilnostjo. Seveda imata tako dvižni kot povezovalni trak mnoge skupne lastnosti, predvsem v primerjavi z jeklenicami in drugimi kovinskimi rešitvami – trakovi so bistveno lažji, enostavnejši za uporabo in shranjevanje, tudi prijaznejši do občutljivega tovora, navsezadnje še cenejši.

Včasih pa bo najboljša rešitev gotovo dobra veriga. Ta lahko ponudi večjo nosilnost kot dvižni ali povezovalni trak, pravzaprav v tej lastnosti primerjave sploh nimajo smisla. Kakovostna veriga lahko dvigne več deset ton, izjemno uporabni pa so takšni izdelki tudi za vleko tovora. Na voljo so tudi jeklenice, ki so priljubljena rešitev za uporabo z vitli za vleko bremen. Izbira je torej dovolj pestra, ravno pri tem pa se izkaže, kako pomembno je, da uporabimo pravo opremo za vsak projekt. Tudi najboljša veriga ne bo v vsakem primeru najboljša odločitev, saj gre za precej okoren, težak in drag pripomoček, ki se lahko uporablja le z združljivimi napravami. Glavni adut visoke nosilnosti pride pogosto zelo do izraza, včasih pa sploh ne, tako da se je treba odločiti premišljejno.