Varnost pri supanju

Supanje ne deluje kot posebej nevarna aktivnost – stoječe veslanje na stabilni deski bi težko uvrstili med ekstremne športe, poleg tega se supanju običajno posvečamo v lepem vremenu in na mirni vodni gladini. Vseeno pa je pomembno, da poskrbimo za lastno varnost in za varnost drugih. To dosežemo tako, da izberemo ustrezno SUPopremo, na morje pa se podamo premišljeno.

Varnostna oprema

Kar nekaj varnostne opreme imamo na voljo za svoj sup. Najbolj osnovni kos opreme je varnostna vrvica, s katero se povežemo na napihljiv sup v primeru, da pademo z njega. S tem dosežemo dvoje – deske ne bomo izgubili, vedno bo ostala blizu, poleg tega bomo imeli vedno varno oporo v primeru težav. Varnostna vrvica za SUP je standardna oprema, ki je vključena v praktično vsakem kompletu in tudi pri najemu SUP opreme. Če kupujemo opremo posebej, se je treba prepričati, ali je vrvica že vključena ob nakupu deske.

Napihljiv sup predstavlja dobrodošlo oporo v primeru, da se znajdemo v težavah. V poštev pa pride še druga varnostna oprema. Na voljo imamo rešilne jopiče, ki so praktični za uporabo in zelo učinkoviti pri svojem delu. Dobrodošla je tudi uporaba rokavic, ki sicer ne rešujejo življenj, lahko pa preprečijo poškodbe in žulje pri dolgotrajnem veslanju. Pri supanju v plitvini ali v drugih negotovih okoljih se priporoča tudi uporaba čelade.

Premišljeno supanje

Čeprav je napihljiv sup v sili lahko uporaben kot rešilni čoln, se na to ne moremo zanašati. V slabih razmerah deska ne bo v veliko pomoč, veliko bolj učinkovita bo primerna preventiva. Pomembno je, da veslamo le tam, kjer teren poznamo, prav tako ne zahajamo predaleč od obale. Pravočasno se pozanimamo o vremenu in o stanju morja. Seveda moramo znati plavati, in to dovolj dobro, da pridemo do obale tudi v primeru težav, morda že utrujeni od veslanja. Priporočljivo je, da supamo v družbi.